OMNIA MEA MECUM PORTO

393. Be karūnos



Akimirksnis. Fotoaparato spragtelėjimas. „Apči“...

Kažkas nuo ryškios saulės šviesos ir netgi nuo fotoaparato blykstės čiaudi. Tai normalu, sako daktarai, protingą veidą padarę. Čiaudėjimas – nevalingas veiksmas, bet per tą sekundę dar jaučiame pareigą ir kažką pasakyti.
O kaip TAI sako užsieniečiai? Akcento nesijaučia? Dabar, koronaviruso laikais, juk labai svarbu neišsiduoti. Vokiečiai sako „hatschy“ arba „hatschiu“. Sako tai labai garsiai ir dar taip atsidūsta, padejuoja – laikydami tai natūraliu ir netgi geru dalyku. Anglai sako kažką panašaus į „a – čiū“ kirčiuodami paskutinę „ū“. Kitur, priešingai, tarsi norint perspėti, labiau akcentuojamas pirmasis  „Aaap – či“... Čiaudint žmonėms paprastai linkime „į sveikatą", tiesa? Anglai paprastai palaimina.
O kodėl nelinkime to paties, jeigu žmogus kosti, žagsi, ar žiovauja? Pasirodo, taip darome dar nuo viduramžių. Dar 590 metais Europoje siautė maras. Čiaudulys jau tada buvo laikomas vienu pirmųjų ligos požymių. Čiaudėti net ir bažnyčioje buvo baisiai nepatogu ir pavojinga. Mirė net pats Popiežius Pelagijus II. 
Epidemijos metu Popiežius visiems įsakė visiems melsti Dievo malonės. Kiekvieną nusičiaudėjusį reikėjo nedelsiant palaiminti ir palinkėti jam sveikatos. Šiandien ir linkime – „į sveikatą“, o anglai tiesiog laimina – „bless you". Kartais, prie kokio poob'o, palaiminę kokį linksmai nusičiaudėjusį lenką, jie už tokį palinkėjimą ir per ausį gauna. Nemėgsta lenkai, kai juos laimina...
O dar, kaip sako lietuvių liaudies patarlė - "čiaudėdamas užsimerk, kad nematytum durniaus, katras tau ant sveikatos sako"... Čiaudėti atsimerkus - neįmanoma, miegant, logiškai mąstant, taip pat neišeis.
Koronavirusas galėtų pakeisti čiaudėjimo madas ir papročius. Galbūt palinkėjus „į sveikatą“ reikėtų atsakyti „be karūnos“?...



0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 

puslapio peržiūrų skaičius