OMNIA MEA MECUM PORTO

385. Bijojo, bet norėjo


Kai labai, labai kažko nori...
Labai bijai, bet ir labai nori, na, pavyzdžiui gyventi. Kai labai, labai bijai, bet vis tiek labai nori valgyti... Nori valgyti, bet dar labiau nori gyventi? Ne, aš ne apie skrandžio opą pasakoju.
Jis turėjo viską - turtus, galią, valdžią... Galėjo labai prabangiai ir labai norėjo, bet bijojo valgyti. 1637 m. gegužės 13 d. Raudonasis Kardinolas, Jeanas de Richelieu (Armanas Žanas de Rišeljė), viena iš penkių iškiliausių Prancūzijos asmenybių, bijodamas būti nudurtas, išleido įsaką - draudžiantį valgymo metu naudoti aštrius peilius ir durklus. Taip atsirado šiuolaikinis stalo peilis. Aišku, nebuvo tai tuo metu didelis perversmas ir neskambėjo baisiai. Valgyti peiliu su šakute tada mokėjo nedaugelis. Valgė pirštais. Aukštuomenė galantiškai naudojosi trimis, prasčiokai - visais penkiais pirštais.
O dar jis labai mylėjo kates. Turėjo jų 14. Kiekvieną rytą pradėdavo nuo žaidimo su jomis.  Vieną iš favoričių vadino Gazette - pirmojo Prancūzijos laikraščio garbei. Keista, neišliko tradicijos vadinti augintinius laikraščių pavadinimais. Kita vertus ir laikraščių jau beveik nebeliko.

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 

puslapio peržiūrų skaičius