OMNIA MEA MECUM PORTO

386. Daktaras Aiskauda



Vilniaus senamiestyje, Rūdininkų skverelyje, 2007 m. atidengta skulptoriaus Romo Kvinto skulptūra, daktarui “Aiskauda”. 
Tikriau reikėtų pasakyti, kad čia pavaizduotas daktaras Cemachas Šabadas. Kačiukas pagautą žuvelę suėdė, o joje nutrūkęs kabliukas buvo. Iš kačiuko liežuvio ištraukęs žvejo kabliuką, daktaras bendrauja su jo globėja.
Cemachas Šabadas tapo daktaro “Aiskauda” prototipu, Kornėjaus Čiukovskio knygoje. Atvykęs į Vilnių rašytojas visuomet apsistodavo pas savo draugą. 1912 m. Čiukovskis Vilniuje skaitė literatūros paskaitas, vėliau, 1920 m. atvežė parodyti gydytojui savo tuberkulioze sergančią dukterį. Deja, daktaro Aiskauda personažas mūsų mieste yra žinomesnis už patį C. Šabadą. 
Nuo 1919 m. iki mirties C. Šabadas buvo Vilniaus miesto tarybos narys. Jo projekto „Pieno lašas“ dėka – pirmą kartą Vilniaus miesto moterims, turinčioms kūdikius, buvo suteikti nemokami pieno, drabužių ir maisto daviniaiŠabado organizacijos pastangomis buvo įkurta našlaičių prieglauda. Nuo 1920 m. ji rėmė 11 mokyklų valgyklų, kuriose kasdien valgė 2500 neturtingų vaikų.
C. Šabadas bendravo su A. Einšteinu, J. Pilsudskio broliu, A. Smetona. Nors daktaras ir buvo Lenkijos senatorius, tačiau išties atstovavo žmonių interesams – nebuvo nei sionistas, nei kraštutinis kairysis, nei kurios nors valstybės ultrapatriotas. Jo šūkis buvo lygios teisės visiems žmonėms. Lietuvos ir Lenkijos konflikto dėl Vilniaus metu C. Šabadas viešai paskelbė nuomonę, jog Vilnius turi priklausyti Lietuvai, greičiausiai, jo manymu, tai labiausiai atitiko vilniečių interesus. 
Literatūros kritikai pabamba, kad K. Čiukovskis parašė rusišką Hju Loftingo pasakos „Daktaras Dolitlis“ variantą, pavadinęs jį „Daktaru Aiskauda“. Kai kas rypauja, kad K. Čiukovskio sekimas H. Loftingu beveik pažodinis, suprask, plagiatas! Na, bet mūsiškis daktaras Aiskauda dėl to nekaltas. Jis buvo tikras ir žiauriai daug gero vilniečiams padarė.
Daktaro laidotuvių dieną nedirbo ne tik žydų krautuvės ir organizacijos, bet ir miesto komunalinės tarnybos, bankai, o laidotuvėse dalyvavo apie 30 tūkstančių žmonių.
P.S. O štai Barmalėjaus, išgalvoto personažo, gatvė yra Peterburge, jeigu ką...


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 

puslapio peržiūrų skaičius