OMNIA MEA MECUM PORTO

375. Ilgas plaukas – trumpas...



Sakydavo taip protėviai. Dabar ši išmintis nebegalioja.

XXI amžiuje 2018 metais Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba vis skelbė akciją „Kaina neturi lyties“ ir ragino kirpyklas ir grožio salonus pakeisti savo kainodarą. Vieną kartą tai pabandė padaryti per moters dieną – Kovo 8 –ąją. Nepaėjo. Pakartojo akciją po trijų mėnesių. Tarnyba išsiuntė žinutes grožio salonams su raginimu pakeisti ydingą kainodarą.
„Kartu su kirpėjais ir salonų atstovais priėjome prie išvados, kad bent jau kainų „startas“ moterims ir vyrams turėtų būti vienodas, vadinasi, už tokius pačius paprastus kirpimus, kai klientas nepageidauja pridėtinių paslaugų ar sudėtingo kirpimo, moterys ir vyrai turėtų mokėti vienodai. Tikrai negerai skirtingas kainas vyrams ir moterims rašyti. Galėtų tą patį principą ir batų, džinsų prekyboje pritaikyti.
Daugelis kirpyklų, su kuriomis susisiekė Tarnyba, jau pakeitė savo kainodarą: kai kur kainos sudaromos atsižvelgiant į meistro kvalifikaciją, priemonių naudojimą ir pan., nustatant kainų „laiptelius“ (pvz., moterų / vyrų kirpimas: 15 – 20 – 25 – 30 Eur). Tad galutinė kaina priklausys nuo kliento poreikių ir kirpimo sudėtingumo.
Pastebėjusius skirtingas grožio ir laisvalaikio paslaugų kainas, taikomas moterims ir vyrams, Tarnyba kvietė dalintis šia informacija socialiniame tinkle „Facebook“, prirašant grotažymę #KainaNeturiLyties. Pagal įstatymą, tarnyba pažeidėjams gali skirti įspėjimą ir baudą iki 560 eurų, už pakartotinį nusižengimą bauda galėtų augti iki 1200 eurų. Tarnybos duomenimis, daugumoje kirpyklų paslaugos moterims teikiamos nuo 23 proc. iki 43 proc. brangiau, o manikiūro kainos vyrams daugumoje salonų didesnės bent dešimtadaliu. o tai irgi nelygu…
Jau kitą dieną kilo diskusijos. Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė Jolanta Mačiulienė sakė, kad suvienodinti kainų neįmanoma ir jei sprendimas nepasikeis – rengs peticiją. Suvienodinti tai, kas yra nesuvienodinama, yra misija – neįmanoma. Turbūt turėčiau šaukti per visą Lietuvą, kad viskas pas vyrus ir moteris yra skirtinga, lygiai taip pat ir paslaugos“, – sakė J.Mačiulienė. Vyrai dabar, apskritai, mėgsta moteriškėti ir jų šukuosenos, jų priežiūra kartais būna brangesnė už moterų. Ką tada daryti moterims? Tuomet jos jausis diskriminuojamos?“, – kalbėjo pašnekovė.
Vilniuje kai kas sureagavo  tiesiog parašė reklaminę eilutę  moterims  44 procentai. Mažesniuose Lietuvos miestuose, kur kainos ir taip perpus mežesnės, kirpėjai juokais siūlė tiems Vilniuje patiems išsitrinkti galvas, ir dar pasimatuoti galvos ir smegenų apimtis, pasverti argumentus ir nukirptus plaukus. Senoliai, gerai jeigu du kartus per metus kerpasi, hipiai, pankai, rokeriai, metalistai baigia išnykti. O jeigu vyras kerpasi kartą per mėnesį, o žmona kartą per pusę metų galiukus palygina? Kiti sakė, kad būtinai pritaikys vienodą kainodarą – trečiosios lyties “ono” atstovams. Vienas kirpyklų tinko atstovas, kuris galimai ir sugalvojo šią akciją, samprotavo, kad „vyrus kirpti – tai toks pats rankų darbas, jeigu nenaudoji mašinėlės“. Nesunku įsivaizduoti" moteris kerpamas mašinele.  
Vieną vertus gražu – lygybė brolybė… Kita vertus – pusiau oficialus raginimas kelti paslaugų kainas vyrams? Su tokia "reklamine akcija" nesutiko apie 77 procentai apklaustųjų. Taip mąstant vyrų kirpyklos turėtų visai išnykti, barzdakučiai be problemų pritaikys vienodas kainas visiems, barzdas užsiauginusiems. Plikiams startinės kirpimo paslaugos žinoma brangs. Jiems teks detaliau pasidomėti moteriško kirpimo subtilybėmis.
O Jungtinėje Karalystėje 40 mokyklų, tiesa, dėl skirtingų priežasčių, lygių vaikų, musulmonų, transgenderių teisių uždraudė nešioti sukneles.
Mano sūnė ir dukterius šventė gimtadieną. Švenčiuj dalyvavo ir mano brolė, bei žmonaus seserius. Kažkokė lygių tiesų kontoras iš Europaus ar Amerikaus jiems nurodė, kad negali būti vyriškų ir moteriškų giminų. Nei rūbių, nei tualečių, nei mašinių, nei vardžių, nei žodių, kurie anas dalykes primintų. Jie abieji nusikirpo plikai ir pasižadėjo nesakyti žodės "MEILĖ".


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 

puslapio peržiūrų skaičius