OMNIA MEA MECUM PORTO

374. Mėsos atlasas...



Žmogus per gyvenimą suvalgo 70 įvairiausių vabzdžių – bičių, musių, skruzdėlių, kirminų ir t.t.

Dar žmogus suvalgo 945 vištas, 46 kiaules, 46 kalakutus, 37 antis, 12 žąsų, 4 karves ir keturias avis! Tiek pagal naujausią statistiką per savo gyvenimą suvalgo vienas žmogus. Sunaikinami 1094 gyvūnai, kad žmogus galėtų maitintis dešromis, kotletais ir kepsniais.

Vokiečių ir prancūzų mokslininkai apskaičiavo, kad vienas europietis per metus suvartoja vidutiniškai 60 kilogramų mėsos. Tai yra dvigubai daugiau, nei besivystančiose Afrikos ar Azijos šalyse. Tokius duomenis atskleidžia „Pasaulinis mėsos atlasas“, sudarytas pagal Vokietijos aplinkos ir gamtos apsaugos sąjungos, Heinricho Boellio fondo ir laikraščio „Le Monde Diplomatique“ atliktus tyrimus.

Alytaus etnografinio muziejaus specialistai, kartu su archeologais ištyrę tūkstančius miesto apylinkėse esančių kapaviečių nustatė, kad Alytaus gyventojai XIX a. buvo 165 cm ūgio. Jie pastebėjo, kad alytiškiai buvo 10 centimetrų aukštesni, nei atvykėliai iš Vilniaus – suprask, maitinosi geriau. O štai mėsos muziejuje Vilniuje pateikiama lentelė, kurioje nurodoma, jog Vilniaus gyventojai 1907 – 1913 metais kasdien suvalgydavo  196 g (71,5 kg per metus) mėsos. Jautieną žmones tuomet valgė tris kartus dažniau negu kiaulieną. 2017 m valgėme tik 145 g (52,9 kg per metus) mėsos per dieną ir 91 % tos mėsos buvo kiauliena. 

Pitagoras, Volteras, Tolstojus, Einšteinas, Gandis, Vidūnas krepšinio nežaidė, o mėsos atsisakė ne dietos laikydamiesi ar statistikos paskatinti.

Kovo 20 d. nuo 1985 m. pažymima Pasaulinė diena be mėsos. Tai ne Pelenų diena ar kitokio pasniko proga. Gražu gi, pažymint Pasaulinę Žemės dieną, Tarptautinę Laimės dieną, Pasaulinę Varlės ir Žvirblio dieną ir dar Pasaulinę miltų dieną bent kartelį apsieiti be mėsos?... 

Įdomu, ar yra pasaulinis makaronų atlasas? O žuvies? Žuvų, varlių, sraigių dar nepriskaičiavo.



0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 

puslapio peržiūrų skaičius