OMNIA MEA MECUM PORTO

370. Sluoksniuotas...


Po ranka pakliuvo senovinių, jau užmirštų lietuviškų žodžių žodynas. Puikumėlis...
„Anglija“ pasirodo senovėje buvo vadinami mėlyni dažai, "blaivas" irgi buvo mėlynas. Italus seniau vadindavome „valakais“, švedus – „žuvėdais“, o „britvonu“ – didelį piktą šunį. „Skodas“ – reiškė susirinkimą, o „tauragė“ – taurę. „Puikos“ – seniau buvo gelės, "skomis" - stalas, "stadala" - užeiga, nakvynės namai  ...
Nežinau, kiek  kvortų ir tauragių prie skomio stadaloj lėbaudamas turėjo išgerti tūlas zaunytojas, kad nūdien sugalvotų „tortą“ pavadinti „plokštainiu“?... Šitaip jau šių laikų konditerijos „išminčiai“ stengiasi. Galbūt toje pačioje didelėje „kugelio blėkoje“, suprask, "plokštainio skardoje" kepa, o paskui ir pavadina, pavyzdžiui, „griliažiniu plokštainiu“, „trupininiu plokštainiu", „plokštainiu meškutė"?...
Lietuvos šimtmečio proga entuziastingi smaližiai sugalvojo akciją – „100 tortų Lietuvai“. Druskininkai pakvietė visus Lietuvos restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pagaminti ir skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“.
Idėjos autoriai pasakojo, toks saldus projektas subūrė profesionalus ir mėgėjus, sujungė įvairius Lietuvos miestus ir  dar labiau suartino Lietuvą ir Latviją. Kaimyninėje šalyje buvo išleista Latvijos valstybės jubiliejui skirta tortų receptų knyga, kuri tapo viena iš paskatų organizuoti saldų projektą ir Lietuvoje. Braliukai Lietuvai net specialų video klipą sukūrė. Linksmame filmuke kaimynai į Lietuvą visokiais būdais torčiuką vežė. Visi varvino, varvino seilę ir štai...   
Kasdien iš pat "Labo ryto" per televizorių žiūrovai galėjo semtis kulinarinės patirties. Nuo pat Vasario 16-osios kasdien buvo pristatomas vis kito torto receptas, o šį projektą vainikavo net 100 gardėsių, kuriuos skanavo Druskininkų gimtadienio šventės dalyviai. Skanėstams pavadinimų galvoti konditeriai nesivargino, dažniausiai tiesiog rašė – iš ko tas smagumas pagamintas. Akį rėžė kiti 100 metų Lietuvai būdingi ir žinomi kepėjų ir konditerių vardai - „Monai", IDW Esperanza Rezort", Eruzgu", Le Poete", Azzuro", Minordija", Baker street", Siesta", Kitchen Obsesion", Bzz Pizza", Sweettime" ir t.t. Suprantama, kepėjai dėl to nekalti.
Ai, kaip sakoma 100 metų"... Svarbu, labai gražu ir skanu buvo Ir per barzdą varvėjo, visokių – trispalvių, sluoksniuotų, šokoladinių apžiūrėjom, tik bėda - ne visi  žinojo, kuo tas tortas nuo pyrago skiriasi. Ir LEGO kaladėlės valgomos, tik dzūkiška banda, itališka pica, ar vokiškas bulvinis blynas pertepti obuoliene tortais netampa.
Nuo 2011 m. liepos 20 d. pažymima populiariausio pasaulinio saldumyno tarptautinė torto diena. Kaip rašo vadovėliai - tòrtas (itališkai torta, apvali duona, sluoksniuotas konditerijos gaminys) daromas iš biskvito, vaflių, trapios, sluoksniuotos ar kt. tešlos sluoksnių, palaistytų sirupu ir perteptų kremu, uogiene.
Beje, tortas privalo turėti ne mažiau kaip 6 sluoksnius, be jų, kaip sakė močiutė – tai tik pyragas, „tinginys" arba skanus blynas.


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 

puslapio peržiūrų skaičius