OMNIA MEA MECUM PORTO

362. Raiša antis stovinti toliau nuo lango



Seniau karaliai ir kiti pasaulio galingieji žmonės paprastiems miestelėnams pasirodydavo tik pro langą, nusišypsodavo, rankute pamodavo.
Tiesa, net ir patys galingiausieji, ir neprilygstamiausieji aksčiau ar vėliau pasiligodavo ir prie savo šlovės lango jau bebeprieidavo. Žmonės žinojo, kai lange atsistojęs vietininkas skaitydavo laišką - gero nelauk.
Ir mūsų laikais karališkų šeimų nariai, popiežiai ir šiaip įžymybės dažnai pasirodo fanams pasirodo lange. O jeigu, neduok Dieve, tie aukštuomenės galingieji nesuserga, tačiau netenka savo turtų, nulipa nuo pjedestalo, baigiasi jų kedencija ar kaip kitaip praranda savo statusą, galią ir  įtaką visuomeniniam gyvenimui?...
Vokietijoje apie juos tuomet sako – „stovi toliau nuo lango“... Na, bet jau geriau „stovėti toliau nuo lango“, nei būti pavadintam „prasta (sena) kojine“. Tai reiškia, jog žmogus savo gyvenime patyrė daug kvailų nesusipratimų, nesėkmių ištaškė turtus ir nenusipelno kitų žmonių gailesčio ir pagarbos.
Japonijoje priešingai. Nusipelnusį, garbaus amžiaus ir daug metų kontoroje triūsiantį darbuotoją, artėjant pensijai pagarbiai sodina arčiau lango.
Savo įtaką kadencijos pabaigoje prarandantys politikai  Amerikoje dažnai vadinami raiša antimi". Tiesiogine prasme, tai turėtų reikšti vandens paukščių galūnių sanarių ligą, nuo kurios jie kenčia ir miršta senatvėje. Amerikoje XVIII taip buvo vadinami brokeriai paskelbę save „bankrotais", vėliau, jau XIX amžiaus viduryje taip pradėta vadinti ir politikus, prezidentus, kuriems nebuvo lemta būti perrinktais, į kurių vietą jau išrinkti kiti, tačiau dar nepasibaigė ir jų kadencija. Rimtai jų niekas nevertina, nors žino, kad jie dar gali...
2001 m. JAV prezidentas Bilas Klintonas, jau būdamas „raiša antimi" likus iki prezidento kadencijos pabaigos vos keletui valandų, suteikė malonę 140 už įvairius nusikaltimus nuteistų kalinių. Anksčiau tam visai neturėjo laiko.

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 

puslapio peržiūrų skaičius