OMNIA MEA MECUM PORTO

347. Nė žodžio, nė šventės...



Neturim ir ramu...
Kovo 21 d. Lenkijoje pažymima neoficiali pravaikštininkų diena (Dzien Wagarowicza). Na, nelabai tinkamas toks žodis „pravaikštininkas“, bet ir „pabėgėlis“ gi nesakysi... Šią dieną labiau mėgsta moksleiviai ir studentai, mat jie pabėga iš pamokų ir paskaitų neva pavasario sutikti ir jiems paprastai už tai nieko nebūna. Seniau studentai dėstytojams palikdavo raštelį, kad išėjo pavasario žadinti. Dabar tai jau tapo tradicija ir patys dėstytojai studentus paleidžia ir patys renginiuose dalyvauja.
Anglijoje tokią dieną pažymi vasario 1. Tradicijos laikosi tiek mokiniai tiek ir suaugę. O siejama ji su vasario šalčiais, be to vasario mėnesį Anglijoje mažai šventinių dienų. Rusijoje pamokų praleidinėtojų diena pažymima kovo 7 dieną. JAV tokio praleidinėtojo diena taip pat vertinama rimtai, tiesa, kiekviena mokymo įstaiga turi savas tradicijas ir datą numato atskirai.
Rugsėjo 13 pažymima tarptautinė „pravaikštininko diena“.
Mes vaikystėje bėgdami iš pamokų sakėme – „škliankinti“, bet vėlgi - žodelis pasikolintas, dar sakydavom „slysti“. Neturim tinkamo žodžio ar termino, o ir Dienos tokios ar šventės neturim.


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 

puslapio peržiūrų skaičius