XX a. pabaigoje, prieš gerus trisdešimt metų, draugas Lenkijoje pasakojo saviškiams apie lietuvių nacionalinį patiekalą – „tokius mažučius mėsos gabalėlius,
suvyniotus į tešlą ir išvirtus vandenyje“....
Šyptelėjau, kad koldūnai, greičiau totorių, ukrainiečių, rusų, mongolų, kinų nacionalinis patiekalas.
Šyptelėjau, kad koldūnai, greičiau totorių, ukrainiečių, rusų, mongolų, kinų nacionalinis patiekalas.
Grįždamas, tiesa, kitoje Lenkijos pusėje, pakelės užeigoje užsisakęs sultinį su
pyragaičiais, gavau tų pačių koldūnų sultinyje. (Pierogi – lenk. koldūnai)
Dabar jau visoje Lenkijoje pilna užeigų su užrašu
„Polskie pierogi – Lenkiški koldūnai“. Meniu – visokių koldūnų yra – su elniena, kiauliena, rusiškų... Nutariau paragauti. Lenkiškų įdaro mėsa dažniausiai sumalta į visišką tyrę, todėl užsisakiau porciją rusiškų, su grietine... „Prašau? – didelėm akim nustebęs pasitikslino padavėjas. – Ar
tikrai koldūnus valgysite su grietine? – Na, taip – dar kartą pakartojau.
Nuėjęs į virtuvę, vaikinukas garsiai, taip, kad net aš už durų girdėjau, paskelbė užsakymą... Nustebusių virėjų šūksnių išvarytas ir juoko palydėtas, nuraudęs
vaikinukas trečią kartą sugrįžo pasitikslinti – ar tikrai valgysiu koldūnus su grietine? Na, būna, kai patiekiame koldūnus su varške, su vyšniomis ir valgome su grietine, na, kaip saldų patiekalą, bet kad su mėsa... – negalėjo atsistebėti vaikinukas.
Norėjau pasakyti, kad dar galima ir su spirgučiais, ir netgi su lydytu sūriu ir... Bet tuomet, tikriausiai jau visa kavinė būtų nustojusi valgyti.
Spalio 10 d. pažymime koldūnų dieną.
Cepelinų su grietine lenkai irgi nevalgo. Taip, taip Suvalkuose ar Mozūrų krašte cepelinus gamina. Tiesa, patiekia juos su kopūstais, pomidorais ir netgi raugintais agurkais. Lietuviškame Ikea prekybos centre teko ragauti ir švediškų cepelinų... Tokie labiau apvalūs – kaip spurgos. Tarkis ir mėsa labai panašūs, tik patiekiami jie su keistai rudu, saldžiarūgščiu padažu, primenančiu bruknių kisielių, ar uogienę.
Taip, turime ir mes dar kur tobulėti...
Norėjau pasakyti, kad dar galima ir su spirgučiais, ir netgi su lydytu sūriu ir... Bet tuomet, tikriausiai jau visa kavinė būtų nustojusi valgyti.
Spalio 10 d. pažymime koldūnų dieną.

Taip, turime ir mes dar kur tobulėti...
0 komentarai (-ų):
Rašyti komentarą