OMNIA MEA MECUM PORTO

78. E - 529




Virtuvėje dažniausiai mano kulinariniai ieškojimai pasibaigia šaldytuve...
         Na, bet norėdamas žinoti  „su kuo valgomas“ Tautinis paveldas, o supaprastinus tai reikštų – visa, kas buvo gaminama Lietuvoje prieš 100 metų, pavarčiau puikią W.A.L. Zawadzkos kulinarinę knygą „Lietuvos virėja“ (Kucharka Litewska) pirmą kartą išleistą 1874 metais, po to papildomai spausdintą 14 kartų.
Vieną receptuką leisiu sau pacituoti...
        „Menkę paguldyti į medinį indą ir, užpylus negesintų kalkių tirpalu, palikti keturioms dienoms, kasdien vis pakeičiant tirpalą. Paskui menkę nuplauti ir vėl užpilti vandeniu su negesintomis kalkėmis. Kai pabals, nuplauti ir dieną mirkyti minkštame vandenyje tris kart jį pakeičiant.
          Žiemą šitaip galima paruošti žuvies keliems kartams. Prireikus galima kelis kilogramus žuvies supjaustyti, užpilti penkiais šešiais litrais vandens užkaisti ant mažos ugnies. Pakui įpilti šviežio vandens, vėl kaitinti ir taip kartoti, kol įmerkus į vandenį pirštus jie neatrodo slidūs; tada vandenį pakaitinti, bet neužvirinti, nes menkė sukietės, o kai tik išsisluoksniuos, išgriebti kiaurasamčiu, nuvarvinti, pasūdyti, pridengti, kad neatšaltų ir užpilti pakaitintu sviestu su džiuvesėliais, keptais orkaitėje arba pakepintais svogūnais arba kitokiais prieskoniais.“
       Baisu?... O juk negesintos kalkės yra ne kas kita, kaip maisto priedas, šiais laikais žymimas E – 529. Kaip galvojate, ko pridėta čia?...


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 

puslapio peržiūrų skaičius

47767