OMNIA MEA MECUM PORTO

398. Jei kabikas nekabėtų...



Kodėl 
ant laidų laidojame batus . Užmetame ir paliekame?...

Yra daug šio reikalo išaiškinimo versijų, o pats reiškinys prabangiai vadinamas „šufitti”, suprask, tipo, toks menas  tiesiogiai panašus į grafitti. Taigi, sportiniai bateliai ant laidų rodo, kad žmogus buvo čia ir paliko pėdsaką. Skirtingose šalyse ant laidų kabantys sportiniai bateliai gali turėti ir savą slaptą prasmę.

Dažniausiai žmonės linkę manyti, kad tradicija kilo  JAV. Taip kareiviai švęsdavo grįžimą iš armijos. Ten, dažniausiai tamsiaodžių getuose, „kavos žmonių“ (kaip juos vadina Kinijoje) kultūrų buveinėse formavosi tradicijos. Sportiniai bateliai ant laidų tapo savotišku narkotikų pardavimo vietos ženklu, o sportbačių stilius ir net spalva  galėjo reikšti narkotikų rūšį, kurios ten galima įsigyti.

Tie kavos žmonės labai jautrūs ir sentimentalūs savo kedukams. Juk jiems tai ne tik sportbačiai. Tai ir jų stilius ir gyvenimo būdas. Tai gali reikšti ir mėgiamą krepšinio komandą, ir mylimą muzikos atlikėją. Iš baltaodžio turisto paimti sportbačiai ,kaip medžioklės trofėjus taip pat galėjo būti pakabinti ant laidų ir savotiškai žymėti vienos, ar kitos gaujos teritoriją. Be to, kuo daugiau sportinių batelių kabo ant laidų, tuo kompanija labiau klesti.

Tokie „pakabukai“  gali žymėti ir mirties vietą. Jie tarsi įspėja, kad būtent čia buvo nužudytas žmogus. Prietaringi „šufitininkai" sako, kad pomirtiniame gyvenime žmogui batų prireiks, todėl ją reikia kabinti kuo aukščiau. Tikriausiai todėl, kabo ir visai nauji batukai.  

Sporto sirgaliai, švęsdami savo komandos pergales, ar pralaimėjimus taip pat kartais batus pakabina. Kino filme „Uodega vizgina šunį“ gyventojai kabino batus išreikšdami solidarumą su Albanijoje pamirštu kareiviu. Simbolines batų kabinimo scenas galime pamatyti ir kituose filmuose.

Grįžus iš armijos, baigus aukštąjį mokslą ir netgi sutuoktuvių proga žmonės padžiauna mėgstamą sportinių batelių porą. Pasirodo, sportinių batelių mėtymas per laidus tai ir  galimybė užsidirbti. Batai suglaudę neizoliuotus laidus sukelia trumpąjį jungimą ir leidžia gauti „vertingą“ spalvotąjį metalą. Tokio veiksmo pagalba galima surengti nors ir nedidelį, bet gana puikų fejerverką. Nesvarbu, kad pusė rajono kurį laiką gali likti be šviesos.

Kolumbijoje žmonės tiki, kad per laidus išmesti sportbačiai gali padėti išgydyti vaiką. Ispanams - tai prietaras, padedantis prišaukti lietų sausu metų laikotarpiu. Gvatemaloje sportiniai bateliai ant vielų apsaugo nuo šikšnosparnių. Venesueloje, neturtinguose kvartaluose sportbačiai danguje žymi skirtingų gaujų „stogo“ teritorijas. Žmonės įsitikinę, kad kuo aukščiau sportiniai bateliai pakabinti, tuo greičiau bus galima nusipirkti naują porą. Afrikos gyventojai turi savas tradicijas. Jiems visai nepatiko amerikiečių humanitarinė parama iš JAV. Erzino drabužiai, kedai ir  „Coca-Cola“, žmonėms reikėjo maisto ir vandens. Protestuodami metė tuos sportbačius.

Naujosios Zelandijos gyventojai sportinių batelių metimą priskyrė atskirai sporto šakai ir yra pasirengę kasmet rengti šaudymo iš rungties varžybas.

Beliko sužinoti kas tuos bucus pylimo gatvėje padžiovė. Spėju, kad ne futbolininkas ten gyvena.

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 

puslapio peržiūrų skaičius