OMNIA MEA MECUM PORTO

377. Į dūšią neįlįsi...


Ne grožiui... Visų pirma jie buvo išrasti švarai, dezinfekcijai palaikyti.

Išlikę XV – XVII amžių pirmųjų lygintuvų pavyzdžiai, nors pirmieji lygintuvai atsirado jau 4 tūkstantmetyje prieš mūsų erą. Pirmieji akmeniniai, vėliau galežiniai, špižiniai, porcelianiniai, broziniai... Anglimi, vėliau dujomis, spiritu, galiausiai elektra įkaitinamos laidynės. Šiandien populiarūs prabangūs „belaidžiai“ ar „įkraunami“, „distanciniai“ lygintuvai pasirodo buvo jau prieš šimtą metų, tiesa, tuomet jie buvo labai sunkūs ir turėjo nuimamas rankenas.

Matyti tas šilumos išmetimo vamzdis. Visi lygintuvai buvo skirti dešiniarankams... Viduramžiais iki pat XIX amžiaus pabaigos moterims kaire ranka dirbti nebuvo galima. Kairiarankės buvo laikomos raganom.
Lygintuvais gaudydavo peles ir netgi tarakonus. Pakeldavo sunkų lygintuvo dangtelį, pagaliuku paremdavo, vidun lašinių gabalėlį su virvele įmetę, o šaltoje troboje šilta ir kvepianti laidynė visuomet priviliodavo tarakonus. Juos vidun sulipusius su visu lygintuvu ir kaimynui nunešti galėdavo.
Ką gali žinoti, galbūt posakiai „atverti dūšią“ ar „į dūšią neįlįsi“ kilo nuo lygintuvo, mat senoviniuose lygintuvuose įsistatydavo toks įkaitintas akmeninis ar geležinis „elementas“ – „dūška - dūšele“ vadintas, o pats procesas – „atverti dūšią“ buvo vadinamas...
Vasario 10 Rusijoje pažymima lygintuvo vardo diena. 1636 m. jis pirmą kartą paminėtas oficialiuose dokumentuose.
Elektrinio lygintuvo gimtadienį visas pasaulis švenčia birželio 6 - ąją. 1882 m. išradėjas Henry's Sili's užpatentavo pirmąjį elektra kaitinamą lygintuvą. Tarp dviejų elektrodų susiformavęs elektros lankas įkaitindavo lyginimo paviršių. Visas lygintuvas krėtė elektra, tad nenuostabu, kad  Henry's nepardavė nė vieno.
Seniau lygintuvus, prabangos atributą, sau leisti galėjo turtingieji ar kariūnai. Nors po pirmojo pasaulinio karo, kuomet buvo uždrausta į Vokietiją eksportuoti plieno, špižiaus, švino, ir kitokias metalo žaliavas ūsočius Stalinas „atlapa dūšia“ apeidamas draudimus, vagonais gabeno į Vokietiją lygintuvus.
Daug įstabių istorijų ir ne tik apie lygintuvus gali pripasakoti privataus lygintuvų muziejaus Gardine šeimininkas įvairiausių senienų kolekcionierius ir menininkas Oleg‘as Nikolaevič‘ius Erš‘as, lygintuvus kolekcionuojantis jau 20 metų. Kolekcionuoti juos pradėjo, nes žiauriai nemėgsta lyginti skalbinių. Dėl tos pačios priežasties – nenoro gaminti, muziejuje atsirado ir įvairiausių virtuvės prietaisų, samovarų, puodų skyrelis. Yra ten eksponatas ir Lietuvos. Seniau, dar sovietiniais laikais, špižinius lygintuvus gamino Klaipėdoje.
Nežinia, galbūt jau po 20 metų lygintuvų nebereikės. Visi drabužiai bus „unisex“ pasiūti iš dirbtinio sintetinio pluošto, nesiglamžantys ir nelyginami. Muziejuje bus dar įdomiau, – svarsto šeimininkas.

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 

puslapio peržiūrų skaičius