OMNIA MEA MECUM PORTO

358. Gražiausias darbas


Žmogus nepavargdamas gali žiūrėti į tekantį vandenį, degančią ugnį ir dirbantį žmogų.
Logiška, kad gražiausia profesija – ugniagesio. Ir visuomenė jais labiausiai pasitiki. Ir nesvarbu, kad jiems labai dažnai tenka tvarkyti svetimas neklotas lovas. Ir dar šlapias... Gaisrą labai dažnai sukelia su cigarete miegantys lovoje.
Pavojingiausias įrankis, na, bent jau taip teigia draudimo bendrovių  statistika, yra kopėčios. 1788 metais balandžio 8 d. Amerikoje buvo patentuotos gaisrininkų "kopėčios.
Taip, taip... Dabar sakoma, "kad "gaisrininkai" sukelia gaisrus, "ugniagesiai" gaisrus gesina", bet tada jie dar buvo gaisrininkai. Taigi, tos ugniagesių "liesvos", čia jeigu sakytume dzūkiškai, arba "drobynos" – jeigu dėstytume žemaitiškai buvo 10 metrų ilgio. Suvalkietiškai tariant, tos "kripės" buvo žinomos dar gerokai anksčiau. Panašiais "apcakais" arba "ragažėmis", kitaip tariant, naudojosi dar senovės egiptiečiai, inkai ir actekai savo piramides statydami. Naudojo jas ne tik aukštėliau pasilypėti. Rato neturėdami jie kopėčiomis sunkiausius akmenis rideno.
Pirmasis gaisras Lietuvoje, minimas miesto kronikoje, nutiko 1362 metais Kaune. Apie kopėčias nieko nerašo. Vilniaus kronikose gaisras pirmą kartą fiksuotas 1366 m.
Nuo ugniagesių turimų ištiesiamų kopėčių ilgio seniau priklausė ir statomų namų aukštis. Taip atsirado penkiaaukščiai, vėliau devynaukščiai namai. Dabar ugniagesių kopėčios jau 88 metrų ilgio. O dar - kaime seniau kopėčias vežimo šonuose dėdavo - įvairiems gyvenimo atvejams.
Dar gaisrus sukelia ne tik "gaisrininkai", bet ir politikai. Seime ruošiantis tvirtinti kitų metų šalies biudžetą, pasiūlymas padidinti mažiausiai uždirbančių ugniagesių atlyginimus palaikymo nesusilaukė. Premjeras Saulius Skvernelis priminė, kad ugniagesiai savo pinigus iššvaistė pirkdami „auksines kopėčias“.
2017 m. už daugiau kaip 6 milijonus eurų 10 metų buvo išnuomotos 10 pakeliamų automobilinių ugniagesių kopėčių. Jos galėjo pakelti į 28 metrų aukštį, arba 9 aukštą. Vienų kopėčių nuoma per mėnesį atsiėjo 5.5 tūkstančio. Vyriausias ugniagesys turėjo "išeiti" ir atsistoti toliau nuo lango". Premjeras ne viską prisiminė.  Nuomos sutartį pasirašė ne vyriausias ugniagesys, o vidaus reikalų ministras, kuriam tas ugniagesys buvo pavaldus. Vidaus reikalų ministras vėliau tapo vyriausiu ministru.


0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 

puslapio peržiūrų skaičius