OMNIA MEA MECUM PORTO

353. Karališkai per grotas


Laivo variklio beveik nesigirdi.
- Pažvelkime kairėn, ten Rislingo slėnis, iš čia prasideda šios rūšies vynuogių kelias į pasaulį, - pasakoja laivo kapitonas. Ant stalų stebuklingai atsiranda tų laukų derliaus vaisiai. Štai ten - Vachau slėnis, ir vėl ant stalų taurės. Visi gali to slėnio vynuogių gėrimo paragauti​. Nuostabi  Dunojaus - vyno kelio kelionė
Žiopsom į nepaprastą Diurnšteino miestelį. Čia stabteli daugelis į Kremsą ar Zalsburgą keliaujančių. Visuose bukletuose parašyta, kad  ten, auksčiau, Junesco paveldo objekte, dar XII amžiuje kalėjo žiaurus pasipūtėlis, Anglijos karalius Ričardas Liūtaširdis. Jį čia įkalino buvęs draugas, o vėliau priešas - Austrijos hercogas Leopoldas V, istorikų vadintas „Dorybinguoju", o kareivių, dėl per didelio polinkio gerti, pramintas „Kempine".
Daug vandens Dunojumi nutekėjo, tik nedaug kas mieste pasikeitė. Bažnyčia, vienuolynas, vynuogynai. 1869 m. čia gyveno - 1180, o 2017 m. - tik 879 gyventojai. Legendinis vaizdas buvo ant 100 šilingų banknoto, vėliau sukurta 10 eurų kolekcinė moneta su tuo pačiu svetimu karalium Ričardu.
Anuomet niekas nežinojo, ar gyvas ir kur kalinamas Liūtaširdis anglų karalius. Galbūt jau ir apraudojo bėdžių, tik ištikimas draugas ir tarnas ministrelis Blondelis nenuleido rankų ir ieškodamas keliavo po Austrijos pilis. Istorikai vis dar tebediskutuoja apie seksualinę Liūtaširdžio orientaciją, mat žmoną, kaip ir priklauso karaliui, jis turėjo, o štai vaikų... Tai štai Blondelis,  grodamas liutnia, senovine kalba prie pilies sienų traukė tik karaliui žinomą dainą, - „Donna vos beautas/ Elas bellas faissos" (Ponia Jūsų grožis toks nuostabus) kol išgirdo iš bokšto užbaigtą romanso posmą - „si bel tropp affansia/ ta de vos, non partrai" (jeigu neįsižeisite, aš niekuomet nepaliksiu jūsų). Garsiai rėkti turėjo ištikimasis  tarnas, bet, pasak legendos, jis pasiuntė žinią į Angliją. Netrukus pradėtos derybos dėl karaliaus išpirkimo. Už 150 000 ar 200 000 auksinių markių (tai prilygo Anglijos 2 metų pajamoms) atgavęs laisvę pasipūtėlis karalius suprato, kad be reikalo kryžiaus žygio metu burnojo prieš dvigalvį Austrijos erelį ir plėšė Austrijos vėliavą. 
Legendos legendomis, o Diurnšteine  karalius Ričardas „viešėjo" ir puikiu vaizdeliu grožėjosi visai neilgai - tik 6 savaites, nuo 1192 m. gruodžio 21 iki 1193 vasario 2 dienos. 
Šiandien mieste yra savos vandens sporto, tinklinio, lauko teniso ir netgi ledo rutulio komandos. Stovi paminklas karaliui Ričardui Liūtaširdžiui ir jo draugui ministreliui Blondeliui. Jeigu rimtai, apie karalių nedaug pasakoja, o štai apie gerą vyną nors ir iki ryto... O jeigu norite rimtai  sunervinti vietinius - užsisakykite alaus ar kolos. Atvykus čia, reikia pereiti nedidelį senamiestį, užeiti į viešbutį, iš mandagumo paprašius leidimo, prisėsti žydinčių magnolijų terasoje, gerti kavą, ragauti strūdelį ir mėgautis vienu gražiausių vaizdų pasaulyje...

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 

puslapio peržiūrų skaičius