OMNIA MEA MECUM PORTO

214. Viens, du, trys su puse...


Prašmatniai pavalgiau ...


Dar visai neseniai norėdamas pigiai ir greitai užkąsti, papietauti bet kurioje kavinėje, picerijoje ar pakelės traktieriuje galėjai rinktis iš bulvinių blynų ar koldūnų. Neturiu nieko prieš picas, hamburgerius, submarinus ar kebabus, tačiau anksčiau paminėtieji visuomet buvo labiau suprantami mano skrandžiui ir piniginei.
Kainavo jie tris litus keturiasdešimt, vėliau tris litus šešiasdešimt, septyniasdešimt centų... Dar vėliau vietoj šešių bulvinių blynų porcijoje, liko trys... Kitaip tariant – pusė keptuvės už tą pačią kainą, kad nebūtų taip liūdna ant tų trijų blynų uždėdavo po tris milimetrinius lašišos nuopjovos griežinėlius ir tai išdidžiai ėmėme vadinti – „bulviniai blynai su lašiša“. Koldūnai jau seniai „susitraukė iki mini“ arba 1/3 tokių, kokius ruošdavo mama. Porcijoje jų liko keturiolika. Visose picerijose tradicinius koldūnus, personalas bando pakeisti, piršdamas pakepintus ir fermentiniu sūriu bei kumpiu pagardintus ir apskrudintus koldūnus, dažnai pajuokaujant – „kad nesijaustų, jog koldūnuose nebėra mėsos“.
Pykau, nors labai ir nesistebėjau, kai litams virtus eurais, tie patys trys blynai ar keturiolika nelemtų koldūniukų ėmė kainuoti tris eurus septyniasdešimt. Na, taip – dabar  jau negali jie, nors ir turėtų, kainuoti vieną eurą. Dabar ir kava tiek nebekainuoja. Taigi,  trumpai pakainavę tris eurus keturiasdešimt, koldūnai ilgai nelaukė ir kaina pasivijo cepelinus. Koks skirtumas, kodėl gi ne, - tikriausiai pagalvojo virtuvės šefai – taip ar taip patys negaminame, o tik užverdam atšaldytus...
Dabar vienoje tinklinėje picerijoje, jau neberašo kiek jie kainuoja. Tiesiog suteikia 20 procentų nuolaidą. Kitoje, tiesa čia jie patiekiami su sojos padažu, ir vadinami "kpldūnų rinkiniu" kainuoja jau septynis eurus. Prisiminkime – litais tai būtų 24 litai, - po litą  už koldūniuką!!!

Turime dar kur tobulėti. Galima paimti tris koldūnus, sudėti juos ant didelės lėkštės, atskirti šešiais taisyklingais čipsų lapeliais, papuošti juos trimis konservuotais saldžiaisiais kukurūzais, trimis konservuotais žirneliais, ir trimis bruknėmis, raudonaisiais serbentais, nesvarbu, kokia raudona uoga, svarbu, kad susidarytų trispalvė, ją sutvirtinti reikėtų dantų krapštuku. Pašlakstyti visą kompoziciją sojos padažu ir pavadinti visą kompoziciją „Trejos trispalvės“ ir paprašyti už tai devynių eurų. Dar galima daryti akciją – žmonės, paėmę iš lėkštės į rankas simbolinę trispalvę ir padainavę „ 1... 2... 3... Graži Lietuva" - gautų nuolaidą.

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 

puslapio peržiūrų skaičius

47483